ZP HoReCa – Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu

Władze

ZARZĄD ZWIĄZKU

Iwona Sarachman - Członek Zarządu

Ekspertka w dziedzinie komunikacji, PR i społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR) z wieloletnim doświadczeniem na menedżerskich stanowiskach w międzynarodowych korporacjach. Od stycznia 2014 r. pełni funkcję Dyrektora PR na Europę Środkową w firmie AmRest, która w 13 krajach zarządza globalnymi markami w  branży restauracyjnej: KFC, Pizza Hut, Burger King i Starbucks. W latach 2008-2013 była Dyrektorem Działu Korporacyjnego w Tesco Polska. Wcześniej pracowała jako Dyrektor ds. Wizerunku, Komunikacji i Kontaktów Zewnętrznych w polskim oddziale koncernu Coca-Cola (2004-2008) oraz jako Dyrektor ds. Kontaktów Instytucjonalnych w Philip Morris Polska (2000-2004). Swoją  karierę rozpoczynała w branży naftowej, najpierw w Amoco Corporation, które weszło do Polski na początku lat 90., a następnie w Amoco UK Services oraz BP w Londynie. Absolwentka filologii angielskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz studiów MBA na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie prowadzonych wspólnie z Teesside University (Wielka Brytania).

Rafał Macias - Członek Zarządu

Corporate Tax Manager, COSTA COFFEE Polska S.A. Ekspert w zakresie prawa podatkowego
i administracyjnego. Od 2002 roku w strukturach COSTA COFFEE Polska S.A., piastował zróżnicowane stanowiska specjalisty i menedżera ds. podatków. Obok kwestii podatkowych odpowiada w spółce za zrównoważony rozwój, w szczególności kwestie zw. z ochroną środowiska i ochroną danych osobowych. Doświadczenie zawodowe gromadził podczas pracy po stronie administracji publicznej w II Urzędzie Skarbowym Warszawa Śródmieście oraz w spółce PKP SA, jako główny specjalista ds. podatków. Absolwent Prawa na Uniwersytecie Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie.

RADA ZWIĄZKU

Sylwester Cacek - Przewodniczący

Prezes zarządu Sfinks Polska. Na czele spółki, do której należą sieci restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, stoi po raz drugi. Poprzednio stanowisko prezesa zarządu w Sfinksie piastował w okresie od czerwca 2009 r. do kwietnia 2010 r., po czym przeszedł do rady nadzorczej tej spólki. Zanim zaangażował się zarządczo i kapitałowo w Sfinks Polska, przez wiele lat współtworzył i zarządzał w randze prezesa grupą kapitałową Dominet, w ramach której poprzez franczyzę rozwijany był ogólnopolski Dominet Bank. W 2007 r. Dominet SA, a wraz z nim Dominet Bank, zostały z sukcesem sprzedane międzynarodowej grupie Fortis. W swojej karierze Sylwester Cacek zasiadał także w radach nadzorczych spółek takich jak Dominet Bank SA, Impel SA. Aktywnie działa także jako inwestor kapitałowy – poza Sfinksem posiada znaczący pakiet akcji w kanadyjskiej firmie biotechnologicznej Helix BioPharma.

Tomasz Kruk - Członek Rady

Dyrektor Operacyjny i Członek Zarządu COSTA COFFEE Polska S.A. Ekspert rynku FMCG, usług i sprzedaży detalicznej z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, które zdobywał pracując w czołowych polskich i zagranicznych firmach. Od lutego 2014 r. członek zarządu i Dyrektor Operacyjny COSTA COFFEE Polska S.A., największej sieci kawiarni w Polsce. Wcześniej związany ze Statoil Fuel & Retail Polska Sp. z o.o. (obecnie Circle K Polska. Sp. z o.o.), gdzie zajmował m.in. stanowisko Dyrektora Działu Operacyjnego i Sprzedaży Detalicznej. Absolwent Zarządzania na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Łukasz Mrowiński - Członek Rady

Prezes zarządu oraz współzałożyciel marki ETNO CAFE. Zanim rozpoczął swoją przygodę z kawą wykonywał przez 12 lat zawód prawnika (doradca podatkowy) w międzynarodowych korporacjach takich jak KPMG czy Europejski Fundusz Leasingowy.

Tomasz Plebaniak – Członek Rady

Urodzony w 1968 roku, absolwent Szkoły Głównej Handlowej od lat związany z rynkiem „casual dining”. Już od czasów studenckich zdobywał nie tylko wiedzę, ale i doświadczenie na arenie amerykańskich pizzerii. Pasjonat pizzy oraz menadżer w jednej z restauracji za oceanem, wiedział najlepiej jak prowadzić własną firmę, która wkupi się w gusta polskich klientów. Pomysłodawca firmy, od samego początku bacznie czuwający nad tym, aby DOMINIUM S.A. serwowała tradycyjną włoską kuchnię według najlepszych standardów. Prywatnie uwielbia książki historyczne o Polsce, sport i podróże, które są doskonałą okazja do odkrywania nowych, kulinarnych smaków.  Jego ulubioną pizzą w ofercie Dominium jest pizza Pepperoni.  – Pomagają mi optymizm i pasja – mówi Prezes. – Budowanie, czasem ryzykowanie, pokonywanie problemów to mój żywioł. Czuję się odpowiedzialny za rozwój Firmy i za wszystkich ludzi, którzy ją współtworzą. To dodaje energii do działania.

*Zdjęcie dzięki uprzejmości Westwing.pl

Adam Ringer – Członek Rady

Prezes Zarządu w firmie Green Coffee Sp. z o.o. (Green Caffe Nero) 

Marcin Snopkowski – Członek Rady

Dyrektor Zarządzający w firmie Lodziarnie Firmowe Sp. z o.o. S.K.A. (Grycan Lodziarnie Firmowe)

Jacek Trybuchowski – Członek Rady

Jacek Trybuchowski jest absolwentem Uniwersytetu Szczecińskiego, gdzie ukończył studia magisterskie na kierunku Marketing i Zarządzanie, a także Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu w Szczecinie, gdzie zdobył licencjat z Handlu Zagranicznego. Pracę w AmRest rozpoczął jeszcze jako student w 1993 roku. W ciągu ostatnich 21 lat Pan Trybuchowski pełnił różne funkcje, począwszy od Asystenta Kierownika oraz Kierownika Restauracji Pizza Hut, poprzez Kierownika Regionalnego (Area Coach) Pizza Hut i KFC, Dyrektora ds. Sieci Dostaw (Supply Director), Menadżera ds. Dostosowań (Align Manager), Kierownika Działu Planowania i Analiz (P&A Manager),  Prezydenta Marki Pizza Hut, a także Menedżera Generalnego AmRest na Węgrzech (Country Manager), Dyrektora Nowych Rynków, Dyrektora ds. Fuzji i Przejęć, Prezydenta Dywizji Rosyjskiej  do – obecnie – Dyrektora Operacyjnego (Chief Operations Officer).  Pan Trybuchowski aktywnie pełni rolę Członka Zarządu AmRest Sp. z o.o. Jest również członkiem Rady Dyrektorów Grupy Blue Horizon (biznesu AmRest w Chinach).

WALNE ZGROMADZENIE

Kontakt

Związek Pracodawców HoReCa

e-mail: biuro@zphoreca.pl

Biuro prasowe

Kontakt dla mediów